Praskie czwartki - FUNDACJA NIEZALŻNY FUNDUSZ KULTURY POLCANART

Programy|
„Praskie Czwartki To nowy cykl i nowa inicjatywa koncertów, wernisaży, pokazów, spotkań z gwiazdami, dobrej zabawy i edukacji poprzez sztukę. Mamy nadzieję, że będzie to trafiona oferta artystyczna dla praskiej i nie tylko społeczności. Planujemy aby w dwa razy w miesiącu w czwartek (z wyłączeniem okresu letniego) powstał cykl spotkań ze sztuką. Chcemy też oddać scenę młodym artystom rozpoczynającym swoja drogę – czyli „Scenę debiutów”. Planujemy spotkania, koncerty i recitale z udziałem gwiazd i artystów muzyki operowej, operetkowej, musicalowej czy estradowej. Chcemy i będziemy się spotykać z wybitnymi malarzami, rzeźbiarzami. W planach są też wieczory kabaretowe. Nastawiamy się i będziemy promować i propagować ważne i ciekawe wydarzenia artystyczne z całego kraju i zagranicy zapraszając artystów na naszą scenę.
 W planach koncertowych chcemy przywrócić oczekiwaną od dawna w Warszawie operetkę, która cieszy się zawsze wielkim powodzeniem a której w stolicy nadal brak.
 Współpracujemy z wieloma wybitnymi artystami.  Mamy wieloletnie kontakty ze Szkołami i Uczelniami Artystycznymi. Wiążą nas dobre i partnerskie kontakty z organizacjami pozarządowymi powiązanymi z kulturą jak np. ZASP, ZPAF czy SDP. Nasza Fundacji i my jesteśmy otwarci na każdą współpracę, która wiąże się z kultura i sztuką – taki jest nasz cel i jej założenia.
Cele programu:
 a) podnoszenie kompetencji kulturalnych społeczeństwa;
 b) zwiększenie roli kultury w procesie edukacji, socjalizacji i adaptacji społecznej;
 c) przygotowanie dzieci i młodzieży do aktywnego uczestnictwa w kulturze;
 d) tworzenie warunków do rozwijania aktywności twórczej;
 e) zachowanie tradycji i przekazu ludowego dziedzictwa kulturowego;
 f) promocja kultury i sztuki w lokalnych społecznościach